På våra marker betar 100 procent renrasiga fullblodswagyu, kor av rasen Aberdeen Angus samt korsningar mellan de två raserna som vi kallar för Wangus.Våra djur är uppfödda på ekologiskt foder (ensilage och bete) som, i kombination med en hög slaktålder, ger ett kött med mycket fin kvalitet. Alla våra djur vistas ute året runt och lever ett lugnt och harmoniskt liv här på de norrländska markerna. Här nedan kan du läsa lite mer om gårdens nötdjur!
Wagyu härstammar från Japan och var ursprungligen ett dragdjur som avlades fram för egenskaper såsom uthållighet och dragförmåga.Wagyu förekommer i fyra olika raser och får kallas "fullblodswagyu" eller "100% wagyu" så länge man kan spåra den genetiska linjen. Gårdens wagyu utgörs av rasen Japanese Black och har utmärkt härstamning som kan spåras många generationer bakåt.
Kött från wagyu är känt för sin utsökta kvalitet och höga marmoreringsgrad. Rasen har genetiskt en högre procentuell andel av det intramuskulära fettet, vilket ger köttet en fantastisk smak samt gör köttet mycket mört. Köttet innehåller även en högre procenthalt omättade fettsyror jämfört med annat nötkött.
Aberdeen Angus är en skotsk koras som idag finns över hela världen. Det är en utpräglad köttras som kom till Sverige på 40-talet.Köttet är finfibrigt och välmarmorerat. Eftersom rasen bör utfordras uteslutande med grovfoder (bete, hö och ensilage) passar den utmärkt i ekologisk djurhållning.
Det bästa av två världar! Gårdens Wangus-djur är en korsning mellan Wagyu och Aberdeen Angus. Kombinationen ger ett fantastiskt fint kött med hög marmoreringsgrad.
På gården finns även grisar av rasen Mangalica eller Mangalitsa - även kända under namnet "ungerskt ullsvin". Grisarna rör sig på stora områden där de bökar fritt och äter endast ekologiskt spannmål. Rasen kommer ursprungligen från Ungern och kännetecknas av sin lockiga päls och sitt förstklassiga kött.